"La noia de Paraguai va fer una reflexió en veu alta: “Us imagineu si tota la força social que ara es mou per la independència la fem servir per construir un nou país? No tindrem aturador!”, va dir. Amén."
L'espai cívic Mercadal de Girona va ser el marc ahir d'un debat obert per aclarir dubtes sobre la viabilitat i l'estructura del futur estat català
L'organitzava l'Assemblea. És el segon que fan a la ciutat i en programen més.
Una quarantena de persones es van reunir ahir a l'espai cívic del Mercadal per dialogar sobre el procés sobiranista i aclarir dubtes a qui en tingués. Era un acte convocat per l'ANC, el segon que duu a terme d'aquestes característiques a la ciutat de Girona —el primer va ser al barri de Santa Eugènia, a Can Ninetes—, que tindrà continuïtat en d'altres barris —el proper serà Germans Sàbat.
Després d'un audiovisual es va iniciar el debat. Va començar fred, amb poques intervencions, però de seguida es va escalfar. Va acabar una hora i mitja més tard, perquè les persones que el moderaven van aturar-lo. Hi havia gent molt diversa. Des d'un jove d'una vintena d'anys —molt participatiu i preocupat pel paper que faran els polítics després de la independència—, a gent de mitjana edat i també jubilats. Hi havia un noi del País Valencià, una noia de Paraguai i un altre noi que tenia accent i trets físics nord-africans. Hi havia gent amb dubtes sobre la independència, i també d'altres de convençuts. El grup era, doncs, una aproximada representació del que és la societat catalana en molts aspectes.
Es va parlar de pensions, de la ciutadania europea, sobre què passarà amb els diners que tenim en bancs espanyols, el risc de la corrupció, la il·lusió de construir un nou país i, de manera molt esporàdica, també de federalisme. Entre les frases que es van dir n'hi ha diverses dignes de menció. Davant dels dubtes de com es gestionarà la independència, algú va contestar que “no és un final, sinó un principi, i la possibilitat de fer-ho molt millor que com ho tenim ara”. Pel que fa a si podrem ser ciutadans europeus, un dels contertulians va aclarir que “les lleis europees no permeten retirar a ningú la ciutadania, si no és que hi renuncia”. Aquesta afirmació va aixecar el debat sobre com s'encaixa el fet de tenir set milions d'europeus vivint en un sòl que, si l'Estat no ho permet, no serà Europa. El problema és relatiu, es va concloure. Un senyor va respondre que “els primers que tindran interès a negociar és Espanya; o és que es conformaran amb perdre el 20% del PIB i el 24% dels ingressos de tributs, i quedar-se tot el deute?”, va preguntar. Algú altre va afegir que la independència de Catalunya “serà també una gran oportunitat per transformar Espanya, perquè haurà de canviar per ser viable”.
Els participants van dir a més que no hi haurà cap problema perquè la gent continuï cobrant les pensions “com fins ara”, i ho van explicar. La noia de Paraguai va fer una reflexió en veu alta: “Us imagineu si tota la força social que ara es mou per la independència la fem servir per construir un nou país? No tindrem aturador!”, va dir. Amén.
27/02/14 02:00 - GIRONA - JORDI NADAL
Els tertulians que van participar en el debat Foto: J. SABATER.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada